Ongeraffineerd –
Josien van Puttten

Praktijk voor ademwerk en coaching
1 op 1, groepswerk en trainingen.

Jouw Monkey Mind

Date

Honderd gedachten die van hot naar her schieten. Je to do lijstje, je angsten, je belemmeringen, gedachtes over dingen die je gedaan hebt, nog moet doen, gezegd hebt, niet gezegd hebt, die anderen tegen jou gezegd hebben, of nadrukkelijk niet. Oordelen over jezelf, een ander, je leven, je uiterlijk.

Herkenbaar? Aangenaam: jouw Monkey Mind.

Je zogenaamde ‘Monkey Mind’ houdt je druk bezig. Letterlijk alsof er een aapje in je hoofd zit die van tak naar tak slingert, van de een naar de andere banaan gaat. Hij maakt een enorme herrie tijdens zijn aanwezigheid. Drukte maken, dat is waar jouw monkey mind goed in is. En negeer je het aapje, dan gaat ie alleen maar harder schreeuwen.

En hoe krijg je een aap helemaal stil? Juist, onmogelijk. Je monkey ‘uit’ willen zetten is dan ook niet iets waar je naar zou moeten streven. Dát is pas de lat hoog leggen. Interessanter is om jouw Monkey te observeren. Wat komt er omhoog? En wat doet het met jou? Fysiek, mentaal en emotioneel.

Neem de komende tijd elke dag even de tijd om te oefenen met liefdevol kijken naar je eigen Monkey. Wat heeft jouw aap te vertellen? Je mag hem of haar een naam geven, een vorm geven, of iets waar jij om kunt glimlachen. Kies een vast moment van de dag uit waarop je dit doet. Ga zitten of liggen (met je ogen dicht, dus niet in de auto ;)) en zet een wekker van vijf minuten.

Vijf minuten lang ga jij met volle aandacht luisteren naar al dat getetter in je hoofd. Let op! Je kunt dit niet goed of fout doen, ook als je aandacht ergens anders naartoe gaat, dan is dat gewoon je aapje 😉

Het is een zachte, eerste kennismaking met meditatie. Het geeft je meer ruimte, meer helderheid en je leert te zien dat je je gedachten hébt en ze niet bént.

Meer
lezen?