Ongeraffineerd –
Josien van Puttten

Praktijk voor ademwerk en coaching
1 op 1, groepswerk en trainingen.

Ademen doe je toch ‘gewoon’?

Date

Je doet het de hele dag, continu. Zonder de mogelijkheid om dat te doen, leef je niet. Best belangrijk dus, dat ademen.

Je kunt weken zonder eten en enkele dagen zonder water. Dat realiseren we ons vrijwel allemaal. En dus ligt er grote focus op gezond eten en genoeg drinken. Dat sporten gezond is, wordt gelukkig ook steeds meer gemeengoed: meer mensen gaan bewegen of vinden hun weg naar intensiever sporten.

Maar mind you, we kunnen slechts een paar minuten zonder zuurstof!
Ben jij je bewust van jouw ademhaling en of die wel optimaal is?
Ademhaling is echt het grote onderbelichte onderdeel van onze gezondheid.Wat gebeurt er?
Ik vind het zelf altijd belangrijk om te weten wat er gebeurt in je lijf en waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Als je weet wat de input is, wat het proces is en wat de output.. Dan kun je gaan ’tweaken’ aan je input en zo de output veranderen. Volg je ‘m nog 😉 Mega interessant!

Veel mensen weten niet ‘waar te beginnen’. Het is zóveel: waar doe ik goed aan? De eerste stap is bewustwording.Om te weten HOE het met je adem (en daaraan gekoppeld: met jou) is, is het goed om bewust te worden van je eigen adempatroon.

Ga eens zitten of staan en check waar de adem jouw lichaam binnenkomt: is dat door je neus? Door je mond? En waar gaat je adem vervolgens heen? Zit er beweging in je borstkas of lager, meer richting je buik?

Vervolgens is het interessant hoeveel adem je naar binnen haalt: grote halen? Of klein en oppervlakkig? Met een hoge of een lage frequentie?

Zoals je al ziet: ademen kan op allerlei manieren. Door je neus, met behulp van je middenrif in een langzaam tempo. Maar ook door je mond, hoog in de borst en snel.

Beide zeggen iets over de staat van zijn waarin je je bevindt. Daarvoor duiken we binnenkort dieper in op het autonome zenuwstelsel. 

Meer
lezen?