Ongeraffineerd

Adem doet leven

Twee keer in mijn leven heb ik ervaren hoe het is als je je adem kwijt bent. Als je het gevoel hebt dat je stikt.

Één keer was in de zee, als strandwacht werkten en oefenden we elke zomer op het strand. Bij een oefening ging er iets goed mis en werd ik (terwijl ik aan een lijn zat) steeds onder water getrokken. Ik ging continu kopje onder terwijl ik door de golven werd gesleurd en na eerst paniek, overkwam me een soort gelatenheid. Gelukkig liep het goed af, maar die oefening heb ik forever geskipt.

De andere keer was tijdens een spoedkeizersnede: de ruggenprik schoot omhoog en legde mijn middenrif en borstspieren lam. Ik dacht dat ik stikte, kon niet meer een adembeweging maken. Ik raakte in paniek, kon niet bewegen. De anesthesist gaf me een zuurstofmasker en verzekerde me dat er genoeg zuurstof in mijn bloed zat. Maar het was zo’n gek gevoel. Wel willen, maar niet kunnen ademen!

Adem. Je kunt niet langer dan een paar minuten zonder. Je lichaam heeft bij gebrek aan lucht, direct signalen dat er iets mis is.

Jarenlang was ik me vooral bewust van wat ik tot me nam: eten, drinken. Veel sporten, gezond eten etc. Want zonder, ga je dood. Of naja, je leeft at least een stuk minder lang&gezond.

Maar die adem, dat was een ondergeschoven kindje. Een jaar of vier geleden kwam ik in aanraking met de kracht van ademhalen en een wereld ging voor me open. Hoe kon ik ZO voorbij gaan aan datgene waar je maar ZO kort zonder kunt? Terwijl ik me heel bewust was van wat ik in m’n mond stopte, deed ik maar wat qua ademhalen.

Een nieuw ‘projectje’ was geboren. Degenen die mij kennen weten hoe mijn projecten vormkrijgen: door alles tot me te nemen wat los en vast zit en over het onderwerp gaat. Één van mijn lievelingsprojecten is het. Ten slotte is het er één van leven of dood 😉

Het is ZO’N mooi onderwerp. Iedereen doet het, iedereen heeft het nodig. En het gros doet het verkeerd. En jij? Denk jij dat je lekker ademhaalt? Of is het ook bij jou een aandachtspunt?

Adem doet leven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven