Havermout bosvruchtentaart voor de lunch

Soms heb ik een recept waarbij ik altijd maar wat doe en nooit precies weet hoeveel het is, wat ik er in doe etc. En dan is het resultaat zo lekker dat ik baal dat ik dat niet opgeschreven heb om het te kunnen delen. Dit is één van die recepten. Nu heb ik voor het eerst (bij benadering, want zo precies ben ik niet), bijgehouden wát er in gaat. Over 20 minuten weet ik of het gelukt is 🙂

Men neme
2 bananen
2 eieren
1/4 cup honing (of minder)
3/4 cup Griekse yoghurt
Pureren met staafmixer of mixer tot een glad geheel.

2 cups havermout
1/4 cup kokosmeel
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
Snufje zout
Even door elkaar heen mengen met een lepel.

Voeg daaraan toe twee grote handen fruit, bijvoorbeeld bevroren zomerfruit van de ah, of aardbeien, bosbessen of frambozen. Desnoods doe je appel, wortel, wat kokos en rozijnen. Ook heerlijk 😉

Daarna gaat hij in een bakvorm (24 cm) voor 20-25 minuten op 175 graden.
image

Dit is echt één van mijn favoriete lunchgerechten van het moment. En niet doorvertellen, maar t allerlekkerst is ie een dag later met slagroom en plakjes banaan.

Chocolade Chip muffins

Als ik elke dag zou kunnen ontbijten met chocoladetaart, zou ik dat doen.
Want oh my, I LOVE CHOCOLATE!

image

Deze muffins toppen echt alle healthy chocolate chip koekjes/muffin’s/watdanook die ik ooit heb gemaakt. Zó lekker, glutenvrij én zoet. Om heel eerlijk te zijn, zijn de chocolate chips die ik gebruik niet he-le-maal suikervrij, maar dat kun je zelf natuurlijk wel doen. Ik kies voor deze omdat ze zó lekker zijn. En in m’n budget passen.

2 + 1/4 cups havermout, gemalen in keukenmachine
1/2 cup chocolade chips
1 tl baking soda
1 tl bakpoeder
1/2 el kaneel
1 tl vanille extract
1/2 tl zout
snuf gemberpoeder

1/4 cup kokosbloesemsuiker
1/4 cup honing
2 eieren
1/3 cup kokosolie (gesmolten)
1 cup (homemade) appelmoes (4 middelgrote appels)
1/2 cup melk (koemelk of plantaardig)

Het recept is  goed voor een stuk of 15 muffins. Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.
image

Begin met de appelmoes, mocht je ongezoette appelmoes hebben: handig! Zo niet;  schil vier middelgrote appels en snij in kleine stukjes. In een pannetje op het vuur, héél klein beetje water erbij, deksel erop. Nu hoeven de appeltjes maar minuut of vijf te koken, ze worden vrij snel zacht. Let op dat het niet aanbakt! Eventueel een klein beetje water erbij. Pureren kan met een stamppotstamper of met een staafmixer. Ik gooi bij de hete appelmoes gelijk de kokosolie, scheelt weer een handeling.

Voeg vervolgens alle ingrediënten uit rij twee bij elkaar. Meng de ingrediënten uit de eerste rij in een andere kom ook bij elkaar. Voeg nu het vloeibare prutje (sorry :D) aan de droge ingredienten toe.
image

Het blijft een vrij vloeibaar geheel. Komt goed! Mocht het echt heel vloeibaar zijn, dan kun je eventueel 1/4 cup boekweitmeel toevoegen. Doe de mix in muffinvormpjes, in het midden van de oven bakken voor 15 minuten op 200 graden bakken.

Eet smakelijk!
image

De allerlekkerste choco-banaanmuffins

chocobanaanmuffins
..om je vingers bij op te eten. En dat vinden er meer, aangezien ik werd gevraagd om dit recept weer snel te plaatsen. U vraagt, wij draaien.

First of all: deze zijn gevaarlijk. Maar dan echt. Het is mij al zó vaak gebeurd dat ik 12 muffins had (lekker voorraadje) en dat het ineens echt heel erg logisch leek om er vier, of vijf, als lunch te eten. En ook nog één als tussendoortje. Dus.

Ingrediënten deel 1
3 rijpe bananen
3 el kokosolie
1/4 cup honing of maple syrup
2 eieren
1 tl vanille extract

Dit mash je lekker door elkaar, ik gebruik een staafmxer, keukenmachine of handmixer werkt ook.

Ingrediënten deel 2
1 cup amandelmeel
1/4 cup kokosmeel
1/3 cup cacao
1 tl baking soda
1 tl wijnsteenbakpoeder
Evt voor de echte zoetekauw: chocolade(druppels).

Oven voorverwarmen op max 175 graden celcius. Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten, goed roeren (met een lepel is prima). Verdelen over muffinvormpjes (ongeveer 10-12), vervolgens in het midden van de oven een minuut of 15-18 bakken. Die satéprikker kun je achterwege laten, want ze horen plakkerig.

Eet smakelijk !

Havermoutpap appeltaartstijl

Mijn favoriete ontbijtje. Het is warm, het vult goed en is zó lekker.
Het fijne aan dit recept vind ik dat het zo makkelijk is, de verhoudingen komen niet zo nauw. Maar globaal gezien kun je aanhouden voor één persoon (en een meesnoepende peuter):

Half kopje*
Het dubbele aan water**
1 grote appel (of twee kleine)
1 el chiazaad
1 el honing
1 el kokosolie
1/4 tl kaneel of meer
Snuf zout
Evt: rozijntjes, moerbeien etc.

* Die kinderbekers van de IKEA bijvoorbeeld, een koffiekopje, of een gram of 45-50 havermout.
**of melk, of rijst- of amandelmelk. Let er wel op dat rijstmelk een vrij hoog percentage koolhydraten bevat, dus samen met je havermout kan dat nog stééds voor een piek in je bloedsuikerspiegel zorgen. Voeg dan nog wat extra vet toe bijvoorbeeld.

Bereiden:
Zet een pannetje op het vuur, gooi al je ingrediënten in dat pannetje, zo nu en dan roeren, afhankelijk van je havermourt duurt het een minuut of 5 a 10. Wordt het een lekker smeuïg geheel? Dan is het klaar  🙂 eet smakelijk!!

Appel-wortel muffins

Heerlijk voedzaam, ideaal als ontbijt of lunch.

Men neme:
2 bananen
2 eieren
Een scheutje (rijst/amandel)melk
Een lik kokosolie

Dat mash je met de staafmixer tot een lekker papje.

Daaraan voeg je toe:
1 cup havermeel (evt voor wat grover deels havermout)
3/4 cup boekweitmeel
1/2 cup amandelmeel
1/4 cup zoet (kokosbloesemsuiker of honing)
Snuf kaneel
Snuf Keltisch zeezout
1/2 el (wijnsteen)bakpoeder
2 grote el gebroken lijnzaad
2 grote el chiazaad

1 geraspte appel
1/2 winterpeen geraapt
Handje rozijnen.

Alles door elkaar mengen (ik doe dat gewoon met een lepel) en 20 minuten op 175 graden, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

Eet smakelijk!

Avocado dip/spread

Geïnspireerd door mijn Foodie-vriendinnetje (groot fan van Edible Perspective, waar de inspiratie voor het recept vandaan komt), maakte ik deze mega lekkere avocado dip/spread.

Ontzettend lekker met rauwkost, ook hélemaal geen straf op een cracker of rijstwafel. Mijn jongens vinden dit heerlijk! Boordevol goede vetten en vitaminen, snel te maken én lekkerrr. Wat wil een mens nog meer? Nou.. een dip die niét bruin wordt als ‘ie een paar uurtjes in mn tas zit. Er zit al citroen in en ook de avocado pit erin bewaren deed niet zo bijster veel. Geen ramp, maar het oog wil ook wat. Iemand nog een briljant idee?

Het recept:
1 avocado
Een hand (of een halve cup) zonnebloempitten
Wat blaadjes verse basilicum
Zout en peper
1/4 uitgeknepen citroen

Optioneel:
Wat blaadjes verse spinazie en wat cashewnoten, of kikkererwten

Alles samen in een keukenmachine redelijk fijn malen, of grover als je dat lekker vindt.

Dippen met komkommer, paprika of wortel. Óf op een cracker dus. Eet smakelijk!

Pannenkoeken bakken!

..dat wordt smullen, smikken, smakken! Met aardbei, chocolade, jam of stroop.. ik kan wel tien of twintig van die pannenkoeken op!
(uit ‘Kikkerdril’. Allerleukste nl’se kinderfilm OOIT).

Ik heb speciaal voor B. de ingrediënten van mijn pannenkoeken gewogen.

Deze pannenkoeken zijn ‘net echt’, bakken makkelijk én ze gaan niet vervelen want neutrale smaak.

Meneer B., U heeft nodig:
– 80 gram boekweitmeel
– 80 gram havermeel
– 40 gram rijstmeel
– 3 eieren
– (rijst)melk (op gevoel, ik denk een halve liter)
– zeezout
– kaneel
– el chiazaad
– voor ‘volkoren’ kun je er gebroken lijnzaad bij doen.

Meel bij elkaar, zout en kaneel en chiazaad, eieren erbij, langzaam de melk erbij en roeren alsof je leven er vanaf hangt. Het moet een beetje de dikte van yoghurt krijgen.

Dan bakken (niet te grote pannenkoeken) in kokosolie. Eet smakelijk!

Ontbijtkoek

Er was een tijd dat ik echt los ging op ontbijtkoek. Heerlijk vond (en vind) ik dat. Uiteraard met roomboter. Maar toen we suikervrij gingen, kwamen die zes soorten geraffineerde suikers (om en nabij) die zo’n 33% van de ontbijtkoek voor hun rekening namen écht niet meer door de keuring. En toen de gluten werden verbannen, was ik echt lost.

Want… ik vind *het idee van* ontbijtkoek ZO heerlijk.

Het heeft dus heel lang op mijn to do list gestaan om gezonde(re) ontbijtkoek te maken. En het is gelukt!

Nodig:
350 ml rijst- of amandelmelk
125 gram rijstbloem
125 gram havermeel
150 gram boekweitmeel
4 tl wijnsteenbakpoeder
2 el speculaaskruiden (of voor meer ouwewijvenkoek: koekkruiden met anijs)
70 gram kokosbloesemsuiker
75 gram honing of dadelstroop (zoeter of minder zoet mag uiteraard ook)

Zoals je wellicht merkt mix ik vaker de drie soorten meel. Ik vind ze gemixt namelijk super fijn en neutraal van smaak, het staat je natuurlijk vrij om zelf aan de verhouding te sleutelen.
Mix alles goed door elkaar, doe het in een rechthoekige cakevorm (ingevet of met een bakpapiertje erin ). Bak het 50 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Het is klaar als een saté prikker er grotendeels schoon uitkomt (het is natuurlijk wel wat kleverig, zoals dat hóórt).

Heerlijk met roomboter of gewoon zo. Hier was de koek beide keren binnen 24 uur op (letterlijk dan he). Ik geef mn kinders er maar de schuld van. Ps. Dit is echt wel een koek hoor. Ik vind nog steeds, met oog op de hoeveelheid suiker die erin gaat (hoewel beter voor je lijf), dat dit wel echt een ‘zoete koek’ recept is. Dat ‘ontbijt’ is dus wellicht beter en voedzamer in te vullen. Bijvoorbeeld met mijn heerlijke havermoutpap appeltaartstyle of een goede muffin.

Glutenvrij brood

Ik probeer al maanden een lekker glutenvrij brood te bakken dat de zonen ook lusten. Dat blijkt knap lastig. Met de meeste versies kunnen ze elkaar fantastisch bekogelen, maar lekker of eetbaar zijn ze niet. Of het is ‘wel lekker mama, maar mag ik misschien een pannenkoek?’. (Dag broodje van acht euro).

En één keer gaat HIJ een glutenvrij brood bakken. Zelf bedacht (hij doet gewoon maar wat). En het lukt én is lekker. Het is gewoon brood. Het kruimelt niet, is de goede structuur, de smaak is lekker en na een dag of twee kun je het óók nog prima eten. Oh. En de jongens eten het.

Snotverdorie.

Wekenlang heb ik moeten zeuren om het recept. Maar uiteindelijk heb ik het weten te ontfutselen.

U neemt:
– 160 gram rijstmeel
– 100 gram havermeel
– 40 gram boekweitneel
– 40 gram maïsmeel
– 40 gram tapioca
– 300 a 330 ml (lauw) water
– 1 ei
– scheut olie
– 2 el fiber husk
– 1 el Keltisch zout
– evt 1 el kokosbloesemsuiker
– 1 1/2 tl gedroogd gist.

Meel roeren. De rest erbij. Water als laatst. Even kijken hoeveel je nodig hebt, het moet net wat dikker zijn dan cakebeslag (je kunt dit deeg dus niet kneden!). Stort het in een broodvorm/ rechthoekige cakevorm. Dan zet je het in een koude oven (de man doet daar nog een schaal met kokend heet water op de bodem van de oven bij en volgens mij doet hij ook een speciale glutenvrije dans), laat het anderhalf uur rijzen. Dan met het brood in de oven de oven aanzetten op 160 graden, klein uurtje bakken.
image

Héél lekker met toevoegingen als rozijnen en noten/zaden/pitten!
image

image

Eet smakelijk!