Glutenvrij brood

Ik probeer al maanden een lekker glutenvrij brood te bakken dat de zonen ook lusten. Dat blijkt knap lastig. Met de meeste versies kunnen ze elkaar fantastisch bekogelen, maar lekker of eetbaar zijn ze niet. Of het is ‘wel lekker mama, maar mag ik misschien een pannenkoek?’. (Dag broodje van acht euro).

En één keer gaat HIJ een glutenvrij brood bakken. Zelf bedacht (hij doet gewoon maar wat). En het lukt én is lekker. Het is gewoon brood. Het kruimelt niet, is de goede structuur, de smaak is lekker en na een dag of twee kun je het óók nog prima eten. Oh. En de jongens eten het.

Snotverdorie.

Wekenlang heb ik moeten zeuren om het recept. Maar uiteindelijk heb ik het weten te ontfutselen.

U neemt:
– 160 gram rijstmeel
– 100 gram havermeel
– 40 gram boekweitneel
– 40 gram maïsmeel
– 40 gram tapioca
– 300 a 330 ml (lauw) water
– 1 ei
– scheut olie
– 2 el fiber husk
– 1 el Keltisch zout
– evt 1 el kokosbloesemsuiker
– 1 1/2 tl gedroogd gist.

Meel roeren. De rest erbij. Water als laatst. Even kijken hoeveel je nodig hebt, het moet net wat dikker zijn dan cakebeslag (je kunt dit deeg dus niet kneden!). Stort het in een broodvorm/ rechthoekige cakevorm. Dan zet je het in een koude oven (de man doet daar nog een schaal met kokend heet water op de bodem van de oven bij en volgens mij doet hij ook een speciale glutenvrije dans), laat het anderhalf uur rijzen. Dan met het brood in de oven de oven aanzetten op 160 graden, klein uurtje bakken.
image

Héél lekker met toevoegingen als rozijnen en noten/zaden/pitten!
image

image

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *